Naburige rechten

Als jij als artiest, muzikant of producent/mastereigenaar mee hebt gewerkt aan muziek die op radio of televisie gedraaid wordt en tevens fysiek en/of digitaal is uitgebracht, dan heb je recht op een (neighbouring rights) vergoeding. CTM verzorgt nationaal en internationaal de collectie van naburige rechten. in België is dit beter bekend als Playright en SIMIM Inkomsten.

Waarom?

Muzikanten en producenten/mastereigenaars hebben recht op een vergoeding als hun muziek op radio en televisie wordt gedraaid. CTM verzorgt voor deze groepen de registratie en verwerkt de inkomsten middels statements in de hele wereld. Laat dus geen geld liggen en laat CTM Neighbouring rights dit voor je incasseren!

Uitvoerend muzikant of producent

Je hebt recht op een vergoeding uit de wet op naburige rechten als uitvoerend muzikant of producent van een track (fonogram). In de context van naburig recht is een uitvoerend muzikant een artiest of (sessie)muzikant die een instrument inspeelt, vocalen inzingt, of producties maakt op een computer. In de context van naburig recht wordt onder producent verstaan: de partij die de financiële verantwoordelijkheid heeft gedragen voor het vervaardigen van de master, ook wel mastereigenaar genoemd. In veel gevallen is dit de platenmaatschappij, maar bij een independent release kan dit ook de artiest zelf zijn.

De laatste jaren zijn de inkomsten voor naburige rechten explosief gegroeid en daardoor ook voor de inkomsten voor de uitvoerend muzikanten die veelal zelf vanuit zijn of haar computer werkt ipv een studio met (sessie)muzikanten. Van elke track gaat 50% van de vergoeding naar de uitvoerend muzikanten en 50% naar de producent (mastereigenaar/ financierder van de track). Als je je albums in eigen beheer uitbrengt ben je zelf de producent.

CTM incasseert wereldwijd

De meeste Europese landen hebben een vergelijkbare wetgeving als in België. Dit betekent dat als jouw muziek in andere landen gedraaid wordt, jij als artiest, muzikant of producent recht hebt op een vergoeding. Wij zorgen er dan voor dat als jouw muziek over de grens gedraaid wordt, je ook hier een vergoeding voor krijgt.

De digitale vingerafdruk voor producenten

De International Standard Recording Code (ISRC) is een digitale vingerafdruk voor het repertoire van producenten. Het is een uniek identificatienummer voor elke afzonderlijke opname. De ISRC is zo ontwikkeld dat wij controle houden over het gebruik van jouw werk. En dat is in het huidige digitale tijdperk geen overbodige luxe.