Jonna Fraser

‘‘Als niemand jou helpt, help jezelf.’’

Jonathan “Jonna Fraser” Grando: Hitkanon, Storyteller, Rapper, Zanger, maar boven alles een bijzonder gedreven Performer. Deze 26-jarige, uit Zaandam afkomstige alleskunner maakte op zijn elfde kennis met rap en heeft de microfoon sindsdien nooit meer losgelaten. Bewapend met zijn soulvolle stemgeluid, het vuur van een leeuw, en een glimlach zo breed als de afstand tussen Zaandam- en Rotterdam Centraal bestormde de rapper in 2015 samen met hiphop-collectief ‘New Wave’ voor het eerst de Nederlandse hitlijsten. Het collectief —bestaand uit o.a. Jonna Fraser, Ronnie Flex, Lil Kleine, SFB, Lijpe en meer— dropte in april 2015 hun gelijknamige album dat hoog in de Album Top 100 binnenkwam, een reeks gouden- en platina platen in ontvangst nam, en (als klapper op de vuurpijl) een jaar later de felbegeerde Popprijs naar binnen wist te slepen.

Kort na het megasucces van New Wave bracht Jonna Fraser onder platenmaatschappij Noah’s Ark zijn EP Alle Tijd uit waarvan de feel-goodballad ‘Ik Zag Je Staan’ (ft. Ronnie Flex & Idaly) bekroond werd met een gouden plaat. In de opeenvolgende jaren ontpopt Jonna Fraser zich tot een onvervalst hitkanon door middel van het uitbrengen van dansbare meezingers ‘Ik Kan Je Niet Laten’, ‘Do Or Die (ft. Broederliefde)’, en ‘Ik Kom Bij Je (ft. Frenna)’—bij elkaar opgeteld goed voor zes platina awards. Zijn EP’s ‘Goed Teken’ en’ Blessed’ worden beiden bekroond met gouden awards en laatstgenoemde weet zelfs de nummer één positie van de Album Top 100 te bemachtigen. Jonna Fraser doet in het jaar 2016 meer dan 250 shows, in Nederland en daarbuiten, en sluit af met een geheel uitverkochte tour.

In April 2017 dropt Jonna Fraser dan eindelijk zijn debuutalbum Jonathan: Gekenmerkt door een warmer, persoonlijker geluid dan dat op dat moment over de Nederlandse hitlijsten heerst bevat het album samenwerkingen met o.a. Sevn Alias, Jayh en Ronnie Flex en is het daarnaast Jonna Fraser zijn derde project dat de gouden status weet te bereiken. De single ‘Party (ft. Ronnie Flex)’ wordt tot het Totally Summer Anthem van GOGO uitgeroepen. In de opeenvolgende maanden ontwikkelt Jonna Fraser zich tot publiekslieveling met succesvolle gastbijdragen op albums van Lil Kleine, Ronnie Flex, SFB en Sevn Alias… en als ook zijn shows op Low Lands, Amsterdam Open Air, Pukkelpop en Indian Summer met groot succes worden afgesloten is de artiest niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld.

Inmiddels is het 2020; Jonna Fraser zijn laatste albums Blessed II en Lion zijn al een poos uit en ook deze projecten hebben van nummer 1 posities in de Nederlandse Album Top 100 kunnen genieten. De tracks Paranoia en Architect (ft. Sevn Alias & Frenna) zijn respectievelijk met gouden- en platina awards bekroond, en ook de recente succesvolle samenwerkingen met Kraantje Pappie, Bizzey en Frenna worden met veel lof ontvangen. Tussen het geklink alle van proostende champagneglazen door kijken Jonna en zijn team alvast naar de toekomst; naar het opkomende festivalseizoen, maar vooral naar de voorbereidingen van Jonna Fraser zijn achtste solo project in minder dan vijf jaar tijd: “Jij dacht ik ging rechts, maar let op mijn manoeuvres.”